2019 TV Købsguide – Tjek inden du køber nyt TV

| tirsdag 23. apr, 2019 09:51 | opdateret 14. maj, 2019 kl. 16:18 | 0 Kommentarer

Skal du købe nyt TV her i 2019, så tjek vores guide inden du køber, så er du godt rustet til at vælge blandt de mange nye modeller.

Der er flere ting, der er værd at undersøge nærmere, læs mere om dem herunder, hvor du også kan se en modeloversigt med links til dagspriser.

Teknologi Nyhed i 2019 – HDMI 2.1

 

 

HDMI Bandwidth HDMI 2.1

Den væsentlige nyhed her i 2019 på tv-fronten er nok den nye HDMI 2.1 standard, der bliver rullet ud på de første tv-modeller.

HDMI 2.1 standarden er primært lavet med henblik på 8K opløsning, altså mulighed for en større datamængde igennem HDMI kablet end tidligere. Desuden er der nogle optimering i forhold skift af billedhastighed og opløsning, lydretur kanal (eARC).

Der er som sådan ikke noget der er et must lige nu, så vi vil ikke stille det op som et krav, at du skal gå efter et nyt tv med HDMI 2.1.

LG’s 2019 TV har HDMI 2.1 support.

8K UHD 4K_SHD HD SDHvad med 8K?

Der kommer 8K modeller på markedet her i 2019 fra Samsung blandt andet, men det er ikke nogle, vi vil anbefale at betale merprisen for endnu, eftersom der reelt ikke er noget 8K indhold at se på disse.

Så du betaler ekstra for en masse pixels på skærmen, som du ikke rigtigt får fuld udbytte af.

High Dynamic Range

SDR HDR demoHigh Dynamic Range (forkortet HDR) er fortsat aktuelt her i 2019, og de mange varianter af HDR fortsætter også i år omend flere producenter nu har taget Dolby Vision varianten til sig. Panasonic har nemlig nu Dolby Vision på sine modeller her i 2019.

HDR er en teknologi, der giver mulighed for at gengive mere realistiske billeder. F.eks. sollys eller ild i et bål vil fremstå mere levende og med flere detaljer, også på skyggedele kan HDR hjælpe til at vise flere detaljer.

HDR er en teknik, der af mange vurderes til at være et større spring i billedeoplevelsen end springet fra HD til Ultra HD opløsning, så det er ikke bare en gimmick.

Mange producenter annoncerer med HDR support på modeller, der ikke lever fuldt op til kravene for en ordentlig HDR oplevelse. Derfor kan man nemt risikere, at få en andenrangs HDR oplevelse, hvis man bare blindt kigger efter HDR betegnelsen i produktspecifikationerne. HDR fungerer bedst med OLED samt på LCD TV der har et full array local dimming panel.

Et andet element er forskellige versioner af HDR standarden. Der findes fortsat 5 HDR standarder nemlig HDR 10, HDR10+, Dolby Vision, HLG og HDR Advanced Color.

HDR 10 er en åben platform, der er standard på stort set alle modeller. Standard på streaming og Ultra HD blu-rays.

HDR10+ version, der giver en mere dynamisk sceneoptimeret HDR gengivelse. Aktuelt på Amazon Prime Video streamingtjenesten og på vej på visse Ultra HD blu-ray udgivelser.

Dolby Vision er en version, der kræver licenseret Dolby hardware chip i produktet. Med Dolby Vision optimeres HDR oplevelsen til hver enkelt scene. Aktuelt på streaming og Ultra HD blu-rays.

HLG står for Hybrid Log Gamma og er en såkaldt broadcast standard, der er aktuel til brug i forbindelse med HDR på tv-kanaler.

HDR Advanced Color er et format fra Technicolor, men ikke rigtigt et format, der endnu er aktuelt.

De fleste producenter har tilsluttet sig HDR 10, mens Samsung, Panasonic og Philips tilbyder HDR10+ support. HDR10+ er dog primært endnu aktuelt hos Amazon Prime Video.

LG har valgt at supporte både HDR 10, Dolby Vision, HLG og HDR Advanced Color.

Ultra HD blu-rays har hidtil primært været HDR 10, stadigt flere udgivelser har dog Dolby Vision og så ser vi de enkelte titler med HDR10+.

Lige nu er der ikke meget indhold med HDR support, primære streamingtjenester med dette er Netflix og Amazon, samt den nye Rakuten. Har du planer om at investere i en Ultra HD blu-ray afspiller, så vil vi bestemt anbefale dig at overveje et OLED eller LCD med avanceret lysstyring for at få god HDR support, selv om det koster noget mere.

Hvilke TV har HDR support

Du finder vores aktuelle oversigt over 2019 modeller med dette herunder. Du kan også se aktuelle priser fra Pricerunner.dk ved at klikke på ikonet i priskolonnen.

Produktnavn Display HDR Pris
LG B9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG C9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG E9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG R9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG Z9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GX700 LCD HDR10 / HLG
Panasonic GX800 LCD Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GX940 LCD Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1500 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ2000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ950 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED804 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED854 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Samsung Q60R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q70R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q80R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q85R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q90R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q950R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG
Sony AG8 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Sony XG70 LCD HDR10 / HLG
Sony XG80 LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG81 LCD HDR10 / HLG
Sony XG85 LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG95 LCD Dolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony ZG9 LCD Dolby Vision / HDR10 / HLG

 

Skærmtyper og sortniveau

LCD vs OLEDOverordnet kan man aktuelt inddele TV i to skærmtyper med hvert deres styrkeforhold.

OLED TV

Der er OLED skærmene, der generelt anses for at tilbyde den bedste billedkvalitet på markedet i dag. Det gør de primært, fordi OLED er i stand til at levere et fantastisk sortniveau, fordi OLED teknologien tillader at styre hver enkel pixel på skærmen. Billedet vil derfor fremstå mere imponerende end på LED TV. Oftest vil man også opleve, at OLED ser bedre ud, også når man ikke sidder midt for end på LED TV, hvor billedet hurtigt kan se udvasket ud, hvis man sidder skævt i forhold til skærmen. Skal man komme med et punkt, hvor LED teknologien har en fordel i forhold til OLED, så er det på lysstyrken.

Her i 2019 tilbyder LG i alt 4 OLED modelserier, og der er også OLED TV fra producenter som Sony, Panasonic og Philips.

Der er ingen tvivl om, at OLED giver de bedste billeder, så har du tegnebogen til det, og stiller du store krav til billedkvalitet, så kan du med fordel kigge på nedenstående 2019 OLED TV.

Produktnavn Display HDR Pris
LG B9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG C9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG E9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG R9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG Z9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GZ1000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1500 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ2000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ950 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED804 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED854 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Sony AG8 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG

 

LCD TV

LED TV har nogle fordele i forhold til OLED TV. Ofte er de billigere, og de kan også være mere lysstærke end OLED. Det kan være en fordel i meget oplyste rum. Men samlet set så finder vi ikke billedeoplevelsen nær så god som på OLED, specielt i forhold til sortniveau. Også betragtningsvinklen er dårligere på LCD TV, så sidder man skråt for skærmen, så er billedet ikke nær så godt.

I forhold til sortniveau på LCD TV, så er det også i høj grad afhængigt af lysstyringen i skærmen. De fleste skærme har en eller anden form for Local Dimming teknologi, hvor skærmen kan slukke for lyset i zoner, hvor der er der meget mørke billedeområder. Local Dimming teknologien virker dog oftest bedst på de dyreste modeller med full array local dimming, hvor der er bedre lysstyring, fordi der er flere zoner, der kan kontrolleres. Prisen på disse er ligesom OLED høje og LED TV med Full Array Local Dimming kan stadig ikke måle sig med OLED i præcision og sortgengivelse.

Mange af budget modellerne er desværre af økonomiske grunde de såkaldte Edge-Lit (kant belyste paneler), der er mere upræcise i forhold til lysstyring.

Fire 2019 TV du bør holde øje med

Skal vi udvælge fire modeller det er særligt værd at holde øje med prisudviklingen på her i 2019, så bliver det:

 • LG OLED C9V
  C9V serien fra LG er deres billigste OLED modelserie, hvor du får deres bedste billedeprocessor. Så i princippet burde du her får den samme billedekvalitet, som på de dyrere LG OLED modeller i 2019.
 • Samsung Q90R
  Er du ikke til OLED, måske fordi du er nervøs for burn in eller ser meget tv i rum med meget dagslys, så kunne Samsung Q90R modellen være interessant for dig. Det er formentlig et af årets bedste LCD TV eftersom der er tale om et bagbelyst LED med zone-styring, og så får du også den ganske separate One Connect-boks, hvori alle stik kan tilsluttes.
 • Sony AG9 OLED
  Vil du gerne have en minimalistisk tv-løsning uden soundbar eller et anlæg, så er Sony AG9 ret unik, fordi den har Sony’s unikke Acoustic Surface-lyd. Denne teknologi anvender OLED-panelet som højttalermembran, så lyd kommer direkte ud af skærmen. Du får med AG9 modellen også X1 Ultimate-billedprocessor og Dolby Atmos og HDMI eARC support.
 • Panasonic GZ950 OLED
  Panasonics GZ950 har ikke så høj fokus på indbygget lyd som på de dyrere 2019 OLED fra Panasonic, men måske har du anlæg eller soundbar, og så er det dumt at betale for det. Du får ret unikt her både twin tuner og plads til to kortlæsermoduler.

Du kan følge prisudviklingen på Pricerunner.dk

Her hvor vi skriver denne artikel, så er modellerne lige kommet / eller på vej på markedet. Så prisen på mange modeller er endnu ret dyr. Så kan du vente med at købe, så sparer du altså en del. Det kan betale sig at kigge på 2018 TV modeller, hvis du vil have mere for pengene nu og her i foråret 2019.

Twin Tuner / Optag TV

twin tuner tvVil du gerne kunne optage tv direkte på din fladskærm, så kan du med fordel kigge på et TV med Twin Tuner mulighed. Så kan du se et program mens et andet optages.

Ser du kanaler, der kræver kortlæsermodul og kort, så skal du dog være opmærksom på, at dette kun kan afkode et program af gangen. Det begrænser dine muligheder, med mindre TV’et har mulighed for 2 kortlæser moduler og kort. Panasonic er ret alene om at tilbyder TV med denne mulighed.

2019 TV med Twin Tuner

Produktnavn Display HDR Pris
LG R9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
LG Z9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GX940 LCD Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1500 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ2000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ950 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Samsung Q60R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q70R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q80R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q85R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q90R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q950R LCD HDR10 / HDR10+ / HLG
Sony AG8 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9 OLED Dolby Vision / HDR10 / HLG
Sony XG85 LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG95 LCD Dolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony ZG9 LCD Dolby Vision / HDR10 / HLG

 

2019 TV med Twin Tuner og dobbelt kortlæser mulighed

Produktnavn Display HDR Pris
Panasonic GX940 LCD Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ1500 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ2000 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Panasonic GZ950 OLED Dolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG

 

Smart TV systemer

Smart TV 2015Smart TV er naturligvis fortsat et tema her i 2019. Producenterne har fortsat fokus på deres forskellige Smart TV platforme, som udvikles en smule fra år til år. Fælles er, at de alle understøtter apps blandt andet til streamingtjenester som Netflix og Viaplay med flere.

Rent betjeningsmæssigt så er LG’s webOS brugeroverflade, og Samsungs Smart TV system Tizen de mest anbefalesværdige, synes vi.

Panasonic har ikke så mange apps på deres Firefox OS, men tilbyder til gengæld god funktionalitet i forhold til at streame og programmere tv optagelser via app.

Sonys og Philips Android TV har indbygget Google Cast funktionalitet som en væsentlig fordel, men denne er dog ikke nær så optimal til nordiske tjenester som en ekstern Chromecast HDMI enhed, eftersom indbygget Cast er låst til 60 billeder pr. sekund, og man ikke kan skifte til 50 Hz som f.eks. anvendes på Viaplay og TV 2 Play.

Hvilke apps der er tilgængelig hos hvilke producenter er forskelligt.

Vi har samlet et overblik herunder.

 

Skærmstørrelse

Langt de fleste skærme, der kommer på markedet her i 2019, er UItra HD skærme, og vil du have den fulde oplevelse af den ekstra opløsning, så kræver det, at du sidder tæt på skærmen. Derfor så kan det anbefales at kigge på den størst mulige skærm, du har plads/råd til.

En 55″ Ultra HD skærm har en optimal siddeafstand på 1,59 meter, mens en 65″ skærm ligger på 1,88 meter.

Er du til større tv end 65″ så har vi en 2019 oversigt herunder.

Produktnavn Display " Pris
LG C9 OLED 55, 65, 77
LG Z9 OLED 88
Panasonic GX940 LCD 75
Samsung Q70R LCD 49, 55, 65, 75, 82 Pricerunner pristjek
Samsung Q80R LCD 55, 65, 75, 82 Pricerunner pristjek
Samsung Q85R LCD 55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Samsung Q90R LCD 55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Samsung Q950R LCD 65, 75, 82, 98
Sony AG9 OLED 55, 65, 77
Sony XG80 LCD 43, 49, 55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Sony XG85 LCD 55, 65, 75, 85 Pricerunner pristjek
Sony XG95 LCD 55, 65, 75, 85 Pricerunner pristjek
Sony ZG9 LCD 85, 98

2019 TV modeloversigt

Listen opdateres automatisk ud fra de søgeparametre du vælger
Producent:
Display Type:
Opløsning:
Funktioner:          
Kortlæser modul porte:
Produktnavn " Smart TV Pris
LG B9 webOS
LG C9 55, 65, 77 webOS
LG E9 webOS
LG R9 65 webOS
LG W9 webOS
LG Z9 88 webOS
Panasonic GX700 40, 50, 58, 65 My Home Screen
Panasonic GX800 40, 50, 58, 65 My Home Screen
Panasonic GX940 75 My Home Screen
Panasonic GZ1000 55, 65 My Home Screen
Panasonic GZ1500 55, 65 My Home Screen
Panasonic GZ2000 55, 65 My Home Screen
Panasonic GZ950 55, 65 My Home Screen
Philips OLED804 55, 65 Android TV
Philips OLED854 55, 65 Android TV
Samsung Q60R 43, 49, 55, 65 Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q70R 49, 55, 65, 75, 82 Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q80R 55, 65, 75, 82 Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q85R 55, 65, 75 Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q90R 55, 65, 75 Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q950R 65, 75, 82, 98 Tizen
Sony AG8 Android TV
Sony AG9 55, 65, 77 Android TV
Sony XG70 43, 49, 55, 65
Sony XG80 43, 49, 55, 65, 75 Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG81 43, 49, 55, 65 Android TV
Sony XG85 55, 65, 75, 85 Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG95 55, 65, 75, 85 Android TV Pricerunner pristjek
Sony ZG9 85, 98 Android TV

 

Læs anmeldelser af 2019 TV

Hele året følger vi med i anmeldelser af de nye 2019 TV modeller og samler dem på en liste.

Få det bedste billed på dit nye TV

Husk vi har også guides til den bedste billedeindstillinger, når du har investeret i et nyt TV.

Læs mere om optimal billedeindstilling – Panasonic

Læs mere om optimal billedeindstilling – Samsung

Læs mere om optimal billedeindstilling – LG

Del på:

Gemt under:: Branche-Nyt, TV, Fladskærme

Kommentarer

Please Login to comment
  Abonnér  
Giv mig besked