[responsive_menu_pro]

Køb det rigtige tv – Tjek vores Købsguide inden du køber nyt TV

| tirsdag 23. apr, 2019 09:51 | opdateret 29. okt, 2019 kl. 8:49 | 0 Kommentarer

Skal du købe nyt TV her i 2019, så tjek vores købsguide inden du køber, så er du godt rustet til at vælge blandt de mange nye modeller.

Der er flere ting, der er værd at undersøge nærmere, læs mere om dem herunder, hvor du også kan se en modeloversigt med links til dagspriser.

Teknologi Nyhed i 2019 – HDMI 2.1

 

 

HDMI Bandwidth HDMI 2.1

Den væsentlige nyhed her i 2019 på tv-fronten er nok den nye HDMI 2.1 standard, der bliver rullet ud på de første tv-modeller.

HDMI 2.1 standarden er primært lavet med henblik på 8K opløsning, altså mulighed for en større datamængde igennem HDMI kablet end tidligere. Desuden er der nogle optimering i forhold skift af billedhastighed og opløsning, lydretur kanal (eARC).

Der er som sådan ikke noget der er et must lige nu, så vi vil ikke stille det op som et krav, at du skal gå efter et nyt tv med HDMI 2.1.

LG’s 2019 TV har HDMI 2.1 support.

8K UHD 4K_SHD HD SDHvad med 8K?

Der kommer 8K modeller på markedet her i 2019 fra Samsung blandt andet, men det er ikke nogle, vi vil anbefale at betale merprisen for endnu, eftersom der reelt ikke er noget 8K indhold at se på disse.

Så du betaler ekstra for en masse pixels på skærmen, som du ikke rigtigt får fuld udbytte af.

High Dynamic Range

SDR HDR demoHigh Dynamic Range (forkortet HDR) er fortsat aktuelt her i 2019, og de mange varianter af HDR fortsætter også i år omend flere producenter nu har taget Dolby Vision varianten til sig. Panasonic har nemlig nu Dolby Vision på sine modeller her i 2019.

HDR er en teknologi, der giver mulighed for at gengive mere realistiske billeder. F.eks. sollys eller ild i et bål vil fremstå mere levende og med flere detaljer, også på skyggedele kan HDR hjælpe til at vise flere detaljer.

HDR er en teknik, der af mange vurderes til at være et større spring i billedeoplevelsen end springet fra HD til Ultra HD opløsning, så det er ikke bare en gimmick.

Mange producenter annoncerer med HDR support på modeller, der ikke lever fuldt op til kravene for en ordentlig HDR oplevelse. Derfor kan man nemt risikere, at få en andenrangs HDR oplevelse, hvis man bare blindt kigger efter HDR betegnelsen i produktspecifikationerne. HDR fungerer bedst med OLED samt på LCD TV der har et full array local dimming panel.

Et andet element er forskellige versioner af HDR standarden. Der findes fortsat 5 HDR standarder nemlig HDR 10, HDR10+, Dolby Vision, HLG og HDR Advanced Color.

HDR 10 er en åben platform, der er standard på stort set alle modeller. Standard på streaming og Ultra HD blu-rays.

HDR10+ version, der giver en mere dynamisk sceneoptimeret HDR gengivelse. Aktuelt på Amazon Prime Video streamingtjenesten og på vej på visse Ultra HD blu-ray udgivelser.

Dolby Vision er en version, der kræver licenseret Dolby hardware chip i produktet. Med Dolby Vision optimeres HDR oplevelsen til hver enkelt scene. Aktuelt på streaming og Ultra HD blu-rays.

HLG står for Hybrid Log Gamma og er en såkaldt broadcast standard, der er aktuel til brug i forbindelse med HDR på tv-kanaler.

HDR Advanced Color er et format fra Technicolor, men ikke rigtigt et format, der endnu er aktuelt.

De fleste producenter har tilsluttet sig HDR 10, mens Samsung, Panasonic og Philips tilbyder HDR10+ support. HDR10+ er dog primært endnu aktuelt hos Amazon Prime Video.

LG har valgt at supporte både HDR 10, Dolby Vision, HLG og HDR Advanced Color.

Ultra HD blu-rays har hidtil primært været HDR 10, stadigt flere udgivelser har dog Dolby Vision og så ser vi de enkelte titler med HDR10+.

Lige nu er der ikke meget indhold med HDR support, primære streamingtjenester med dette er Netflix og Amazon, samt den nye Rakuten. Har du planer om at investere i en Ultra HD blu-ray afspiller, så vil vi bestemt anbefale dig at overveje et OLED eller LCD med avanceret lysstyring for at få god HDR support, selv om det koster noget mere.

Hvilke TV har HDR support

Du finder vores aktuelle oversigt over 2019 modeller med dette herunder. Du kan også se aktuelle priser fra Pricerunner.dk ved at klikke på ikonet i priskolonnen.

ProduktnavnDisplayHDRPris
LG B9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG C9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG E9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG R9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG Z9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GX700LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GX800LCDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GX940LCDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1500OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ2000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ950OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Philips OLED804OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED854OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Samsung Q60RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q70RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q80RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q85RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q90RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q950RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Sony AG8OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG70LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG80LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG81LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG85LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG95LCDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony ZG9LCDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek

 

Skærmtyper og sortniveau

LCD vs OLEDOverordnet kan man aktuelt inddele TV i to skærmtyper med hvert deres styrkeforhold.

OLED TV

Der er OLED skærmene, der generelt anses for at tilbyde den bedste billedkvalitet på markedet i dag. Det gør de primært, fordi OLED er i stand til at levere et fantastisk sortniveau, fordi OLED teknologien tillader at styre hver enkel pixel på skærmen. Billedet vil derfor fremstå mere imponerende end på LED TV. Oftest vil man også opleve, at OLED ser bedre ud, også når man ikke sidder midt for end på LED TV, hvor billedet hurtigt kan se udvasket ud, hvis man sidder skævt i forhold til skærmen. Skal man komme med et punkt, hvor LED teknologien har en fordel i forhold til OLED, så er det på lysstyrken.

Her i 2019 tilbyder LG i alt 4 OLED modelserier, og der er også OLED TV fra producenter som Sony, Panasonic og Philips.

Der er ingen tvivl om, at OLED giver de bedste billeder, så har du tegnebogen til det, og stiller du store krav til billedkvalitet, så kan du med fordel kigge på nedenstående 2019 OLED TV.

ProduktnavnDisplayHDRPris
LG B9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG C9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG E9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG R9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG Z9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GZ1000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1500OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ2000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ950OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Philips OLED804OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Philips OLED854OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG
Sony AG8OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek

 

LCD TV

LED TV har nogle fordele i forhold til OLED TV. Ofte er de billigere, og de kan også være mere lysstærke end OLED. Det kan være en fordel i meget oplyste rum. Men samlet set så finder vi ikke billedeoplevelsen nær så god som på OLED, specielt i forhold til sortniveau. Også betragtningsvinklen er dårligere på LCD TV, så sidder man skråt for skærmen, så er billedet ikke nær så godt.

I forhold til sortniveau på LCD TV, så er det også i høj grad afhængigt af lysstyringen i skærmen. De fleste skærme har en eller anden form for Local Dimming teknologi, hvor skærmen kan slukke for lyset i zoner, hvor der er der meget mørke billedeområder. Local Dimming teknologien virker dog oftest bedst på de dyreste modeller med full array local dimming, hvor der er bedre lysstyring, fordi der er flere zoner, der kan kontrolleres. Prisen på disse er ligesom OLED høje og LED TV med Full Array Local Dimming kan stadig ikke måle sig med OLED i præcision og sortgengivelse.

Mange af budget modellerne er desværre af økonomiske grunde de såkaldte Edge-Lit (kant belyste paneler), der er mere upræcise i forhold til lysstyring.

Fire 2019 TV du bør holde øje med

Skal vi udvælge fire modeller det er særligt værd at holde øje med prisudviklingen på her i 2019, så bliver det:

 • LG OLED C9V
  C9V serien fra LG er deres billigste OLED modelserie, hvor du får deres bedste billedeprocessor. Så i princippet burde du her får den samme billedekvalitet, som på de dyrere LG OLED modeller i 2019.
 • Samsung Q90R
  Er du ikke til OLED, måske fordi du er nervøs for burn in eller ser meget tv i rum med meget dagslys, så kunne Samsung Q90R modellen være interessant for dig. Det er formentlig et af årets bedste LCD TV eftersom der er tale om et bagbelyst LED med zone-styring, og så får du også den ganske praktiske separate One Connect-boks, hvori alle stik kan tilsluttes.
 • Sony AG9 OLED
  Vil du gerne have en minimalistisk tv-løsning uden soundbar eller et anlæg, så er Sony AG9 ret unik, fordi den har Sony’s unikke Acoustic Surface-lyd. Denne teknologi anvender OLED-panelet som højttalermembran, så lyd kommer direkte ud af skærmen. Du får med AG9 modellen også X1 Ultimate-billedprocessor og Dolby Atmos og HDMI eARC support.
 • Panasonic GZ950 OLED
  Panasonics GZ950 har ikke så høj fokus på indbygget lyd som på de dyrere 2019 OLED fra Panasonic, men måske har du anlæg eller soundbar, og så er det dumt at betale for det. Du får ret unikt her både twin tuner og plads til to kortlæsermoduler.

Du kan følge prisudviklingen på Pricerunner.dk

Her hvor vi skriver denne artikel, så er modellerne lige kommet / eller på vej på markedet. Så prisen på mange modeller er endnu ret dyr. Så kan du vente med at købe, så sparer du altså en del. Det kan betale sig at kigge på 2018 TV modeller, hvis du vil have mere for pengene nu og her i foråret 2019.

Twin Tuner / Optag TV

twin tuner tvVil du gerne kunne optage tv direkte på din fladskærm, så kan du med fordel kigge på et TV med Twin Tuner mulighed. Så kan du se et program mens et andet optages.

Ser du kanaler, der kræver kortlæsermodul og kort, så skal du dog være opmærksom på, at dette kun kan afkode et program af gangen. Det begrænser dine muligheder, med mindre TV’et har mulighed for 2 kortlæser moduler og kort. Panasonic er ret alene om at tilbyder TV med denne mulighed.

2019 TV med Twin Tuner

ProduktnavnDisplayHDRPris
LG R9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
LG W9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
LG Z9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Panasonic GX940LCDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1500OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ2000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ950OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q60RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q70RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q80RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q85RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q90RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Samsung Q950RLCD HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Sony AG8OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG
Sony AG9OLEDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG85LCD HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony XG95LCDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek
Sony ZG9LCDDolby Vision / HDR10 / HLG Pricerunner pristjek

 

2019 TV med Twin Tuner og dobbelt kortlæser mulighed

ProduktnavnDisplayHDRPris
Panasonic GX940LCDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ1500OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ2000OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek
Panasonic GZ950OLEDDolby Vision / HDR10 / HDR10+ / HLG Pricerunner pristjek

 

Smart TV systemer

Smart TV 2015Smart TV er naturligvis fortsat et tema her i 2019. Producenterne har fortsat fokus på deres forskellige Smart TV platforme, som udvikles en smule fra år til år. Fælles er, at de alle understøtter apps blandt andet til streamingtjenester som Netflix og Viaplay med flere.

Rent betjeningsmæssigt så er LG’s webOS brugeroverflade, og Samsungs Smart TV system Tizen de mest anbefalesværdige, synes vi.

Panasonic har ikke så mange apps på deres Firefox OS, men tilbyder til gengæld god funktionalitet i forhold til at streame og programmere tv optagelser via app.

Sonys og Philips Android TV har indbygget Google Cast funktionalitet som en væsentlig fordel, men denne er dog ikke nær så optimal til nordiske tjenester som en ekstern Chromecast HDMI enhed, eftersom indbygget Cast er låst til 60 billeder pr. sekund, og man ikke kan skifte til 50 Hz som f.eks. anvendes på Viaplay og TV 2 Play.

Hvilke apps der er tilgængelig hos hvilke producenter er forskelligt.

Vi har samlet et overblik herunder.

 

Skærmstørrelse

Langt de fleste skærme, der kommer på markedet her i 2019, er UItra HD skærme, og vil du have den fulde oplevelse af den ekstra opløsning, så kræver det, at du sidder tæt på skærmen. Derfor så kan det anbefales at kigge på den størst mulige skærm, du har plads/råd til.

En 55″ Ultra HD skærm har en optimal siddeafstand på 1,59 meter, mens en 65″ skærm ligger på 1,88 meter.

Er du til større tv end 65″ så har vi en 2019 oversigt herunder.

ProduktnavnDisplay"Pris
LG C9OLED55, 65, 77 Pricerunner pristjek
LG Z9OLED88
Panasonic GX940LCD75 Pricerunner pristjek
Samsung Q70RLCD49, 55, 65, 75, 82 Pricerunner pristjek
Samsung Q80RLCD55, 65, 75, 82 Pricerunner pristjek
Samsung Q85RLCD55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Samsung Q90RLCD55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Samsung Q950RLCD65, 75, 82, 98 Pricerunner pristjek
Sony AG9OLED55, 65, 77 Pricerunner pristjek
Sony XG80LCD43, 49, 55, 65, 75 Pricerunner pristjek
Sony XG85LCD55, 65, 75, 85 Pricerunner pristjek
Sony XG95LCD55, 65, 75, 85 Pricerunner pristjek
Sony ZG9LCD85, 98 Pricerunner pristjek

2019 TV modeloversigt

Listen opdateres automatisk ud fra de søgeparametre du vælger
Producent:
Display Type:
Opløsning:
Funktioner:          
Kortlæser modul porte:
Produktnavn"Smart TVPris
LG B9webOS Pricerunner pristjek
LG C955, 65, 77webOS Pricerunner pristjek
LG E9webOS Pricerunner pristjek
LG R965webOS
LG W9webOS Pricerunner pristjek
LG Z988webOS
Panasonic GX70040, 50, 58, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GX80040, 50, 58, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GX94075My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GZ100055, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GZ150055, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GZ200055, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Panasonic GZ95055, 65My Home Screen Pricerunner pristjek
Philips OLED80455, 65Android TV
Philips OLED85455, 65Android TV
Samsung Q60R43, 49, 55, 65Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q70R49, 55, 65, 75, 82Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q80R55, 65, 75, 82Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q85R55, 65, 75Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q90R55, 65, 75Tizen Pricerunner pristjek
Samsung Q950R65, 75, 82, 98Tizen Pricerunner pristjek
Sony AG8Android TV
Sony AG955, 65, 77Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG7043, 49, 55, 65 Pricerunner pristjek
Sony XG8043, 49, 55, 65, 75Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG8143, 49, 55, 65Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG8555, 65, 75, 85Android TV Pricerunner pristjek
Sony XG9555, 65, 75, 85Android TV Pricerunner pristjek
Sony ZG985, 98Android TV Pricerunner pristjek

 

Læs anmeldelser af 2019 TV

Hele året følger vi med i anmeldelser af de nye 2019 TV modeller og samler dem på en liste.

Få det bedste billed på dit nye TV

Husk vi har også guides til den bedste billedeindstillinger, når du har investeret i et nyt TV.

Læs mere om optimal billedeindstilling – Panasonic

Læs mere om optimal billedeindstilling – Samsung

Læs mere om optimal billedeindstilling – LG

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag

Del på:

Gemt under:: TV produktnyt, Fladskærme

Kommentarer

Please Login to comment
  Abonnér  
Giv mig besked